Communicatiehuis de Liemers

Zelf bouwen of uitbesteden?

maandag, 05 mei 2014 Geschreven door 

Overweeg je zelf een (nieuwe) website te bouwen? Met de programma’s die er tegenwoordig op de markt zijn lijkt dit niet zo heel moeilijk en dat is het ook niet. Toch zitten er wel wat haken en ogen aan.

Een website is als een huis

Vergelijk een website met een huis. Als je handig genoeg bent en er de tijd voor hebt, kan je prima zelf een huis bouwen. Ok, het stucwerk had misschien wat strakker gemogen en de stenen in de buitenmuur zijn iets onregelmatig gemetseld, maar het lekt niet en je kan er goed in wonen. Daarbij: je hebt het helemaal zelf gedaan.

Laat je het door een aannemer doen, dan zal het huis waarschijnlijk eerder af zijn en een betere basis hebben en mogelijk heeft de aannemer ook aan een paar handige dingen gedacht die bij jou niet waren opgekomen.

Voor een website geldt hetzelfde. Met een beetje handigheid kan je zelf prima een website in elkaar zetten, maar je loopt het risico dat je over een aantal (cruciale) dingen heen kijkt of dat je in de toekomst tegen dingen aan loopt die vooraf voorkomen hadden worden. Het bouwen van websites is, net als het bouwen van een huis, een vak.

Voor- en nadelen van het zelf bouwen

Nadelen 

1. Het heeft een behoorlijke ‘leercurve’.
Je moet een nieuw programma onder de knie krijgen. Denk aan simpele dingen als hoe maak ik een pagina, een menu-item, een header foto… maar ook aan wat ingewikkelder zaken als een contactformulier, een koppeling met je nieuwsbrief etc. Dit alles vraag tijd en energie. 

2. Het kost veel tijd.
Doordat je nieuwe dingen doet, gaat er veel tijd zitten in het uitzoeken hoe dingen werken. Ook het bouwen en vullen van de website zelf kost tijd, Tijd die je niet aan je core business kan besteden.

3. De website is niet altijd optimaal geconfigureerd.
Een CMS moet goed geconfigureerd worden zodat hij goed gevonden wordt in zoekmachines en ook in de toekomst goed blijft werken. Daarnaast moet de structuur van de content en menu-items zo opgebouwd worden dat de website makkelijk onderhouden en uitgebreid kan worden.

4. Met een template ben je niet uniek.
Als je zelf een website bouwt maak je gebruik van een template voor de vormgeving. Deze template is niet ontworpen met jouw doelen en doelgroep in gedachte en zal ook door anderen worden gebruikt. Populaire templates zijn soms al duizenden keren gebruikt. Hiermee verlies je aan onderscheidend vermogen. 

5. Als er iets mis gaat kan je het niet altijd zelf oplossen
Computers zijn onvoorspelbaar en het kan zijn dat er iets niet goed gaat tijdens het bouwen van de website. Het oplossen van zo’n probleem vereist vaak technische kennis en een gedegen kennis van het CMS waar je mee werkt. Het kan zelfs duurder zijn dan een hele nieuwe website laten bouwen.

Voordelen 

1. Het kost geen geld.
Er zijn veel goede en gratis Open Source CMS-en te downloaden. Ook zijn er tal van templates die gratis (of tegen een klein bedrag) gebruikt kunnen worden. De enige investering die je hoeft te doen is je tijd.

2. Je kent je website heel goed
Doordat je zelf de website opbouwt, de structuur bepaalt, de menu-items aanmaakt en de functionaliteiten uitkiest ken je je website heel goed. Dat is makkelijk bij het onderhouden omdat je precies weet waar je wat hebt geïnstalleerd.

3. Het is leuk
Het kan heel leuk zijn om je eigen website in elkaar te zetten.

Voor- en nadelen van het laten bouwen

Nadelen 

1. Het kost geld
Als je een webdesigner je website laat bouwen zal je hem moeten betalen. Waarschijnlijk is het een investering die je terug verdient doordat jij je tijd er niet aan hoeft te besteden (en in die tijd kan je zelf geen geld verdienen), maar het blijven contanten die uitgegeven moeten worden.

Voordelen 

1. De website wordt technisch goed in elkaar gezet
Een webdesigner heeft een technische achtergrond en kent het systeem waar hij mee werkt op zijn duimpje. De website wordt dan ook direct goed ingericht met het oog op de toekomst.

2. De website wordt geoptimaliseerd voor zoekmachines
Tijdens het bouwen van de website houdt een webdesigner rekening met het technische optimaliseren voor zoekmachines. Zo zal de website hoger scoren in b.v. Google. Ook zal een webdesigner de goed scorende URL’s van uw bestaande website door linken naar de nieuwe url’s zodat de bestaande ranking in Google niet verloren gaat.

3. Het kost minder tijd
Omdat een webdesigner dagelijks met het CMS werkt zal het installeren en inrichten van de website een stuk minder tijd kosten dan wanneer je het zelf doet. Daarbij kost het jou alleen de tijd die nodig is om de juiste gegevens aan te leveren.

4. De beveiliging wordt geregeld
Tijdens het bouwen van de website wordt meteen aandacht besteed aan de beveiliging van de website.

5. Een webdesigner heeft oplossingen voor jouw wensen waarvan je zelf niet weet dat het kan
Een webdesigner kan met je mee denken en oplossingen en functionaliteiten aandragen waar jij misschien niet op was gekomen. Veel CMS-en hebben duizenden uitbreidingen (zowel gratis als betaald). Veel hiervan zijn bekend bij de webdesigner of hij weet waar hij ze moet zoeken.

6. Je kan profiteren van de extensies van een webdesigner
Voor bepaalde add-ons moet betaald worden. Een webdesigner heeft dit voor veel gebruikte add-ons vaak al gedaan en daar kan jij van mee profiteren. Ook weet hij welke extensies goed zijn en welke minder.

7. Keuze tussen uniek ontwerp en template
Een webdesigner kan een uniek ontwerp voor je maken dat gefocust is op het behalen van de gewenste resultaten voor jouw doelgroep. Wil je toch liever een template, dan kan een webdesigner deze vaak nog zo aanpassen dat hij aansluit bij de huisstijl.

8. Geen frustratie omdat iets niet wil lukken
Aangezien je al het werk dat niet tot jouw core-business kan uitbesteden levert het jou niet de frustraties op die het zelf in elkaar zetten van een website met zich mee kan brengen. Jij kan je focussen op waar jij goed in bent.

Hoe nu verder?

Ben je er uit? Weet je of je het zelf gaat doen of het liever uitbesteedt? In beide gevallen kunnen wij helpen.

Zelf doen

Ben je klaar om je eigen site te gaan bouwen, bekijk dan mijn blog 'Waar moet je aan denken als je zelf je website bouwt". Hierin vind je een handig lijstje met de dingen waar je rekening mee moet houden.

Uitbesteden

Besteed je het toch liever uit, dan vinden wij het natuurlijk heel leuk als je ons hiervoor inschakelt. Neem contact met ons op via via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., laat een bericht achter onder dit blog of vul het contactformulier in. 

Lees 33158 keer
Rachel Walraven

Webdesign & digitale nieuwsbrieven
Lees mijn blogs

06 - 133 91 722
webwerk@communicatiehuisdeliemers.nl

Meer in deze categorie: 9 tips bij de bouw van een site »

1 Reactie

  • Reactielink jake dinsdag, 07 juni 2016 14:55 Geplaatst door jake

    Ik ben het zelf aan het doen, en bij elke nieuwe versie wordt het leuker, want ik weet steeds beter wat ik waar en waarvoor moet zoeken. Voor Wordpress zijn zoveel gratis plug-ins en theme's dat je, als er maar veel tijd in stopt, op een heel mooie site kunt uitkomen. Fijn overizichtsartikel!

    Groetjes, Jake

    Rapporteren

Laat een reactie achter