Communicatiehuis de Liemers

Vakantie? Deur op slot

woensdag, 02 juli 2014 Geschreven door 

Waarom je je achterdeur op slot moet doen als je met vakantie gaat.

En waarom je dat niet doet met je website

De zomervakantie staat weer voor de deur. Tijd om er op uit te trekken en heerlijk 2 weken op een camping in Zuid-Frankrijk van de zon te genieten. Maar hoe rustig lig jij op het strand als je weet dat thuis je achterdeur niet op slot zit?

De meesten van ons zijn nog nooit weg gegaan zonder dat alle ramen en deuren goed waren afgesloten (en misschien wel 3x gecontroleerd). Het afsluiten van je huis hoort bij op vakantie gaan.

Waarom doe je die achterdeur eigenlijk zo zorgvuldig op slot? Het antwoord is simpel: Om de boeven buiten te houden en te beschermen wat van jou is.

Wat we voor ons huis als vanzelfsprekend ervaren wordt online nog wel eens vergeten.

Als ondernemer kan je bijna niet meer zonder website (uitzonderingen daar gelaten). Zeker een website die je zelf kan bijhouden is erg prettig (je website is dan voorzien van een CMS zoals Wordpress, Drupal of Joomla!). Dit soort websites hebben ook achterdeuren (en ramen).

Als de site recent is opgeleverd zitten deze deuren en ramen netjes dicht, op de haken en op slot. Omdat veel mensen een Wordpress of Joomla! website hebben is het voor hackers interessant om manieren te vinden om die te kraken. Als ze bij één een gat in de beveiliging vinden weten ze waar ze bij de rest moeten zoeken. Na verloop van tijd blijkt dat er een zwakke plek in de scharnieren zit of wordt er een loper gevonden voor het slot. Kortom het stevige slot op de achterdeur van je website begint te verzwakken.

Gelukkig wordt er voor de meeste CMS-en continue gewerkt aan verbeteringen. De ontwikkelaars zoeken zelf constant naar de zwakke plekken in hun systeem en merken ze dat de scharnieren wat zwakker worden, dan komen ze met nieuwe, versterkte scharnieren. Vinden ze een loper voor het slot, dan wordt het slot vervangen. Het enige wat jij moet doen is die scharnieren vervangen en het nieuwe slot op je deur zetten.

Welke cybercrimineel is er nou geïnteresseerd in mijn website?

Eigenlijk zijn er maar heel weinig cybercriminelen geïnteresseerd in jouw site (geen boef breekt in vanwege het huis zelf). Wat ze willen is toegang tot de server waar jouw website op draait (ze willen je waardevolle spullen). Als ze namelijk bij die server kunnen komen, kunnen ze bestanden plaatsen waar mee ze phising mail kunnen versturen, spam kunnen verzenden en DDOS aanvallen kunnen verspreiden. Zelf zijn ze nauwelijks te traceren, maar jij bent degene die de gevolgen er van ondervind.

Vaak merk je het niet eens dat er een boef is binnen geweest. Pas als je mail niet meer aan komt omdat je op spamlijsten staat, je reputatie schade leid omdat er via jouw domein (www adres) phishing mail verzonden wordt of dat je site heel traag wordt, merk je dat er iets niet klopt.

Als je website is gehackt.

Als je website is gehackt moet deze ‘schoon gemaakt’ worden. Dat houdt in dat alle bestanden (vaak in de duizenden) bekeken moeten worden of er code aan is toegevoegd en dat alle mappen (vaak honderden) gecontroleerd moeten worden om te kijken of er geen bestanden aan zijn toegevoegd. Dit is tijdrovend en daardoor zeer kostbaar.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is beter (essentieel) om op tijd onderhoud aan je achterdeur te plegen.

Dit doe je door regelmatig te controleren of er updates zijn voor je CMS en de extensies die geïnstalleerd zijn. Als er updates zijn, maak dan een goede backup van je website voor je de nieuwe updates installeert.
Met de juiste uitbreidingen van je CMS kan je dit in principe zelf doen, of je kan het uitbesteden (bijvoorbeeld aan ons).

Wil je rustig op vakanite? Zorg dan dat  je de achterdeur goed op slot doet.

Lees 28137 keer
Rachel Walraven

Webdesign & digitale nieuwsbrieven
Lees mijn blogs

06 - 133 91 722
webwerk@communicatiehuisdeliemers.nl

Gerelateerde items (op tag)

Laat een reactie achter