Communicatiehuis de Liemers

Samen werken

donderdag, 11 september 2014 Geschreven door 

Wat te doen als je klant je vraagt een rapport op te maken terwijl de tekst nog in wording is of dat hij zelf wijzigingen willen kunnen aanbrengen. Samenwerken aan één document dat groeit en na verloop van tijd zijn vorm krijgt? Bijkomend punt is dat de klant geen Indesign tot zijn beschikking heeft.

Ik ben de uitdaging aangegaan en heb het rapport in Word opgemaakt. Ik geef toe: Word kent zijn beperkingen, maar als je die onderkent, kom je een heel eind. En, ... eerlijk gezegd, klant en ik zijn tevreden over het eindresultaat. De eerste complimenten zijn al binnen.

Tips:

  1. Begin met een nieuw Word-document
  2. Bedenk welke opmaak-stijlen je nodig hebt en maak deze aan
  3. Bepaal of je je tekst in kolommen wilt zetten
  4. Bedenk of je een inhoudsopgave wilt invoegen, zo ja, voeg deze dan in
  5. Ga dan pas je tekst invoegen of typen
  6. Bepaal waar je je pagina’s wilt afbreken en gebruik daarvoor een pagina- of
  7. Als je je document wilt laten printen en in de rug nieten, zorg dan altijd voor een veelvoud van 4 pagina’s inclusief het omslag
  8. Als je tekst op punten en komma’s klaar is, ga dan pas foto’s of illustraties invoegen. De manier waarop je dit doet is afhankelijk van de plaats waar je wilt invoegen. Wil je je foto tussen de tekst op een vaste plaats, kies dan voor tekstterugloop waarbij de tekst om de afbeelding heen loopt of dat je boven en onder tekst hebt. Wil je een afbeelding paginagroot afbeelden is het makkelijk om de foto achter de tekst te plaatsen.
  9. Maak samen de afspraak dat je na het plaatsen van afbeeldingen geen grote stukken tekst meer invoegt. Dit bespaart je enorm veel werk en frustratie.
  10. Neem de tijd en sla je bestand regelmatig op.

Word is geen opmaak programma, al worden de mogelijkheden steeds groter. Als je regelmatig met Indesign werkt, raad ik je ten zeerste af hier aan te beginnen. Toch ben ik van mening dat samen werken aan een omvangrijk document in Word te doen is, mits je vooraf goede afspraken maakt.

Sta je voor zo’n klus en ontbreekt je de tijd om de grote lijnen op te zetten? Ik help je graag. Samenwerken is natuurlijk ook een optie.

Lees 6355 keer
Paula van Remmen

Crossmediale communicatie 
Lees mijn blog

06 - 51 80 60 19
dvvr@communicatiehuisdeliemers.nl 

Gerelateerde items (op tag)

Laat een reactie achter